Jak vybrat elektrický gril?
Láká vás myšlenka bezpečného a relativně čistého grilování na terase nebo dokonce v kuchyni? Bez pracného přidávání uhlí, bez sazí a bez rizika požáru? Prostě jste se pro elektrické grily nadchli? Dejte si pozor, abyste v té euforii nakoupili elektrický gril správně.
Kvalita na prvním místě
Elektrické grily jsou na rozdíl od svých kolegů v podstatě složitými přístroji. Pod lesklým obalem se skrývá propracovaný elektrický stroj. A do kvality elektrických zařízení se vyplatí investovat. Levnější a méně kvalitní přístroje nemusejí mít tak dlouhou životnost a leckteré kousky vyrobené na hraně všech pravidel mohou být dokonce zdraví nebezpečné.
Vybírejte proto mezi osvědčenými značkami, mezi které patří například grily Weber. Konstrukce kvalitních grilů by měla být bytelná. Gril rozhodně nesmí být vratký - především když stojí na vlastních nožičkách.
Regulace teploty nesmí chybět
Teplotu u klasického grilu můžete snadno regulovat množstvím přiložených briket. U elektrického grilu však tuto možnost samozřejmě nemáme. Proto u pořádného elektrického grilu nesmí chybět termostat a možnost regulovat teplotu. Zdá se, že se jedná o základní záležitost, ale pro jistotu při koupi tuto maličkost zkontrolujte.
Zároveň se podívejte i na příkon grilu. Ten by měl být nejméně 2000 W, jinak se vám maso na grilu řádně nepropeče.
I elektrické grily se vyrábějí v různých velikostech. Zvažte tedy, jak velký gril vůbec potřebujete a zda vám nebude náhodou stačit spíše menší a levnější model.
Jak budete gril čistit?
Už při výběru se zajímejte o to, jak budete svůj nový gril čistit. Všechna místa k čistění by měla být snadno přístupná. Dejte si pozor na to, ať nemusíte nějaké díly složitě odšroubovávat. Pozornost věnujte především tomu, jak je v grilu uložená spirála. Ani ta se totiž pečlivému úklidu nevyhne.
V neposlední řadě si pečlivě vybírejte i samotného prodejce. Ten by totiž měl být schopný zodpovědět vám veškeré další otázky i poradit, jaký je pro vás nejvhodnější kousek.
Autor: Redakce PŽ