Povodně precizují nouzové bydlení

19.6.2010 | autor: Redakce PŽ

Efektivním řešením bydlení v nouzi a po živelné katastrofě mohou být modulové obytné systémy. Český výrobce Pegas Container připravil mezi standardy typy, které mohou obce, firmy i jednotlivci využít ihned. V různých prostorových modifikacích jsou vždy vybaveny kuchyňkou, sprchami a sociálním zařízením. Velikost obytných místností je závislá na velikosti modulu či jejich počtu. Základní délka jednoho je šest metrů, šířka 2,5 metru. Velkou výhodou modulů je jejich prostorová flexibilita, nenáročnost na úpravu základového terénu, čas realizace a zejména minimálně o třetinu nižší pořizovací náklady v porovnání se zděnou stavbou.

„Poměr mezi cenou a užitnými vlastnostmi je to hlavní, co charakterizuje modulové systémy", říká Patrik Minařík ze společnosti Pegas Container, s.r.o., který má na starosti popularizaci systémů v ČR a na Slovensku a dodává: „V konečné fázi je tato stavba minimálně o třetinu lacinější než zděná budova."

Obytné kontejnery už dávno nejsou používány jen ve stavebnictví. Současná technologie jejich výroby, použité doplňkové materiály a konstrukční a interiérové úpravy umožňují jejich všestranné využití. V západní Evropě tvoří modulové systémy studentské koleje, kancelářské budovy, ubytovny, banky, školní třídy a herny nebo cokoliv si dovedete jen představit. Nejen že stojí rychle a levně. Jejich obliba je i pro značnou flexibilitu počáteční investice. Pokud například odrostou děti ze školek, z nevyužitých místností - modulů - se může vytvořit v objektu jiné školy například učebna. Modul se ukotví ke zdi a jediným stavebním zásahem je otvor pro dveře.

„O stejném principu využití modulových systémů mohou uvažovat i představitelé měst a obcí, které leží v přírodně rizikových oblastech nebo tam, kde chtějí být připraveni řešit následky jiných příčin nouze v bydlení. Naše nové moduly jsou připraveny ihned řešit buď improvizované krátkodobé bydlení s určitým komfortem nebo v jiných typech i v dlouhodobé pro rodiny", nastínil Patrik Minařík ze společnosti Pegas Container možnosti využití a doplnil, že:"snadná údržba a nízké náklady předurčuje naše moduly i jako bydlení pro chronické dlužníky nájemného".

Pro základní, ale dlouhodobé bydlení stačí dva kontejnery, z nich vznikne chodba, jídelna s vařičem i lednicí, ložnice, koupelna a obývák. „Pro tři lidi je ideální. A cena? Ne více než 400 tisíc korun. Chybí jen nábytek!" říká Patrik Minařík ze společnosti Pegas Container. Přiznává však, že většina individuálních požadavků směřuje k vyššímu standardu zateplení, protože investoři stále častěji kalkulují s budoucími náklady na vytápění. „Klient dům obývá už první den, co jej přivezeme" říká Patrik Minařík a dodává: „Nábytek pak může nastěhovat do dvou dnů a plnohodnotně lze dům využívat do jednoho týdne. V tomto termínu také zpravidla předáváme kompletní dílo".

Veškeré používané materiály jsou certifikovány podle přísných norem platných v jednotlivých zemích. Ze zákona je dána garance 24 měsíců, ve skutečnost jde o desítky let. Stačí přistoupit k obnově vnitřního vybavení.

Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat: