Řez ovocných stromů na konci zimy

15.3.2010 | autor:

Řez ovocných stromů na konci zimyBlížící se jaro vyhnalo do zahrady i ty největší opozdilce. Půlka března je za námi a největší mrazy skončily. Je nejvyšší čas prořezat ovocné stromy. Zatímco zkušení zahrádkáři vše zvládnou levou zadní, začátečníci si nejspíš lámou hlavu s tím, jakou větev mají vlastně uříznout a kde a jestli náhodou nebude třeba ránu nějak ošetřit.

Konec února a začátek března jsou ideálním obdobím pro řez jádrovitých a bobulovitých ovocných stromů. S řezáním ostatních ovocných stromů počkejte až do období vegetace. Peckoviny řežeme až po narašení. V předjaří je vhodné ořezávat také některé okrasné dřeviny a ovocné keře.

Druhy řezů ovocných stromů

Mezi tři nejzákladnější řezy ovocných stromů patří výchovný, zmlazovací a tvarovací řez. Prvních pár let po výsadbě obvykle provádíme tvarovací a výchovný řez. Hlavní kořen zkracujeme a ostatní větve řežeme tak, aby nezavazely při růstu těch hlavních a tvořily pěkný tvar. Výchovný řez pomáhá vypěstovat pevný základ koruny a přivodit rychleji její plodnost. Zmlazovací řez slouží k omlazení starých stromů a prodloužení jejich životnosti. Stromům dodáte energii směřující k další plodnosti a vyšší kvalitě výnosů. Ořezávejte větve poškozené, křížící se s hlavními větvemi a větvě v té části stromu, která je příliš hustá. Uvolníte místo slunečnímu svitu a proudění vzduchu.

Pár tipů nakonec   

Myslete na strom jako na živý objekt a netrapte ho tupými řezacími nástroji. Snažte se dosahovat hladkých řezů bez roztřepených okrajů. Dosáhnete jich nejen pomocí kvalitních pilek, ale také techniky řezu. Řez se vždy vede zešikma optimálně v úhlu 45° nad pupenem nebo ve větvení kroužek. Řezy chraňte pomazáním vápnem, stromovým balzámem, štěpařským voskem nebo obalte polyuretanovou pěnou. Posledním problémem je napadaný odpad. Větve napadené nějakou chorobou nebo škůdcem okamžitě palte, ostatní dřevo můžete zpracovat jinak. Dřevo ovocných stromů poměrně dlouho hoří, takže se hodí na vytápění domu. Odpad můžete také likvidovat v drtičce nebo štěpkovači.


Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.