Čili papričky čili chilli

1.11.2011 | autor: Redakce PŽ

Čili papričky čili chilliČili papričky zdomácněly v Americe už 7500 let př. n. l. Kayenský pepř (čili paprička) se dostal do Evropy z Indie v šestnáctém století a byl původně používaný jako lék na prudce nakažlivé kožní choroby. Sám název kayenský pepř je ale pouze milný překlad. Výraz „pepper" lze totiž použít jak pro pepř, tak pro papričku.

Čili papričky jsou výrazně pálivé a musí se užívat opatrně. Pozor na řezné rány a na oči! Za jejich ostrost může kapsaicin.

Chilli papričky ho produkují jako obranou látku proti mikroskopické houbě. Dobře se rozpouští v tucích, a tak vás může od palčivé bolesti zachránit sklenka mléka nebo alkoholu, neboť je rozpustný i v alkoholu.

Chilli povzbuzení

Čili papričky mají hřejivé a povzbuzující účinky, mohou se užívat v lécích na rýmy, nachlazení, revmatické bolesti, slabý krevní oběh a nervové šoky. Masti a oleje se používají k podpoře proudění krve do určité partie nebo ke zmírnění úporných bolestí při pásovém oparu. Dokáží nám pomoci i proti obezitě. Při jejich konzumaci se zvýší teplota organismu a metabolismus rychleji spaluje přebytečná kila. Ale pozor, tělo si nesmí zvyknout. Pak už se zázraky nekonají.

Pokud netoužíte po vysoké pálivosti, namočte papričky přibližně na hodinu do směsi soli a vinného octa.

Recept na pikantní thajskou čili omáčku s česnekem

Vyrobte si svou vlastní pikantní thajskou čili omáčku s česnekem. Budete potřebovat cca 15 ks čili papriček, 8 stroužků česneku, 4 rajčata, 3 kousky oloupaného zázvoru velké asi tak jako palec ruky, cibule (množství dle velikosti, nakrájené na kostičky by jí mělo být asi tak 180 ml), 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 polévkové lžíce oleje, 2 kávové lžičky roztlučeného nového koření, 2 kávové lžičky cukru, 1 a půl polévkové lžíce bramborového škrobu a sůl.

Čili papričky očistěte a nakrájejte na drobno, rajčata na kostičky a utřete česnek. Vše kromě bramborového škrobu a cukru dejte do hrnce a povařte, asi 10 - 15 minut. Pokud se vám bude zdát směs moc hustá, přidejte trochu vody. Nechte vychladit, nalijte do robota a rozmixujte tak na jemno či hrubo, jak si přejete. Omáčku vraťte do hrnce, přidejte cukr, bramborový škrob a sůl dle chuti a vařte na mírném ohni, dokud směs nezačne houstnout. Rozdělte do sklenic a nechte vychladnout.


Marie Skalická



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář
Hodnocení: 0
Vložil: F. M. Neregistrovaný | 2011-11-20 23:12:15
Můžete mi někdo vysvětlit, proč jsou teď tak populární ty papričky jalapeno? Co je na nich tak skvele?
Hodnocení: 0
Vložil: Jana Pokorná Neregistrovaný | 2011-11-15 14:34:51
Děkuji za recept. Vyzkoušela jsem a pochutnala si. Papriček jsem ale dala méně a vůbec to nevadilo.
Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.