Grilování

21.8.2009 | autor:

Grilování

Teplé letní večery a posezení s přáteli doslova svádějí k barbecue party. Grilované maso, špízy, klobásky, makrela nebo zeleninka lákají omamnou vůní a vynikající chutí. Nechte se i vy „svést“ hříšnými dobrotami a přidejte své oblíbené pochoutky na gril!

Víc než jen jídlo

Grilování není jen o přípravě dobrého jídla. Barbecue party jsou o atmosféře, setkání s přáteli, posezení s rodinou. Stolování je spojené s pobytem venku (ať už na zahrádce nebo ve volné přírodě), dobrým vínem či jiným alkoholem, smíchem a pohodou. Jedná se tedy o mnohem víc než jen kulinářský zážitek. Grilování je zároveň jednou z nejzdravějších úprav pokrmů, zejména masa. K létu také patří spousta zeleniny v podobě salátů, které tepelně upravené masíčko skvěle doplní. Sezvěte proto přátele, naložte maso a hurá na to!

Marináda – základ všeho!

Základem dobrého grilovaného pokrmu je vhodná marináda. Na tu existují stovky receptů, od klasických a jednodušších až po složité i exotické. Vyzkoušet můžete třeba zajímavou marinádu na maso s česnekem. Základem je osminka másla, tři stroužky utřeného česneku a půl lžičky černého pepře. Dále můžete dle libosti přidat čerstvou petrželku, lžičku pálivé nebo sladké papriky, chilli koření, citrónovou šťávu, sekané mandle a další přísady. Na bílé maso či ryby můžete použít například bylinkovou marinádu. Stačí smíchat šest lžic olivového oleje, dvě deci bílého vína, půl lžičky mletého pepře, 3 lžíce čerstvého nasekaného kopru a totéž množství čerstvého koriandru a šťávu z půlky citronu. Myslete na to, že maso by se mělo v marinádě koupat alespoň dvě hodiny před samotnou tepelnou úpravou.Marinovat tak můžete veškeré druhy masa od bílého masa přes hovězí, skopové, telecí, vepřové a koneckonců také klobásky či dokonce tofu.

Malá obměna aneb nejen maso na gril

Pokud sem tam grilujete, určitě víte, že nejen masem zdráv je člověk. Ugrilovat lze také zelenina, která navíc báječně chutná. Taktéž přílohy a dokonce ovoce mohou přejít úpravou na rozžhavených uhlících. Vyzkoušet můžete například grilované brambory, ananas nebo jablka! Ze zeleniny je nejvhodnější díky svému složení lilek, cuketa, paprika, kukuřice nebo houby. Grilovat ale můžete kde co jedlého, záleží jen na vašich chutích a fantazii. My pro vás máme recepty na grilovanou cuketu a hříbky.

Recepty na grilovanou zeleninu

Kousky cukety nakrájejte na tenké plátky, pokapejte olivovým olejem, posypte orgánem, rozmarýnem, pepřem a solí a grilujte z každé strany pár minut. Přidat můžete také vegetu, která skvěle nahradí sůl. Cukety lze také potřít utřeným česnekem. Rozhodnete-li se grilovat hřiby, nejdříve je pokrájejte na plátky a na několik hodin naložte do marinády připravené z petrželky, soli, pepře a šťávy z jednoho citronu. Před grilováním plátky pomažte olejem. Na talíři můžete dozdobit bylinkovým máslem. Dobrou chuť!



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.