Jak na sušení hub

3.10.2009 | autor:

Jak na sušení hub

Houbová sezóna je v plném proudu. Českou republiku opět zachvátila houbománie typická pro náš národ. Letošní rok přeje houbařům počasí, takže už pomalu nevíme, co s úlovkama dělat. Kromě klasického vaření smaženice nebo smažení bedel na kmínu z čerstvě nasbíraných hub, si rádi pochutnáme na omáčkách nebo polévkách v zimě, kdy houby nerostou. V tuto chvíli přijdou vhod houby sušené.

K sušení se nehodí každá houba, proto nasbírané kousky nejdříve pečlivě přeberte. Zásada číslo jedna - musí být jedlé! Mezi vhodné druhy můžete zařadit bedly, hřiby praváky i modráky, křemenáče, kozáky, žampiony, chutné holubinky nebo vzácné lišky.

Na co si dát při sušení pozor

Největším nepřítelem při sušení hub je plíseň. Houby tedy neomývejte vodou, ale pouze je očistěte nožem. Poté je nakrájejte na plátky a narovnejte na podklad. Na novinovém papíře nebo plechu budou nejspíš černat, takže je rozkládejte na čistém papíře nebo třeba na síťce z okna. Pokud trpíte nedostatkem prostoru, můžete zvolit druhou variantu sušení hub. Navlékněte nakrájené houby na niť a pověste na okno. Je to sice pracnější metoda, ale výsledek je srovnatelný. Neměli bychom ovšem zapomínat ani na sušičku ovoce a potravin. Zvláště v letošním vlhkém létě sušička přijde vhod.

Jak sušené houby skladovat

Na závěr si musíte poradit už jen se skladováním a následným použitím. Při skladování zabraňte přístupu vlhkosti vhodným uzávěrem a balením. Před použitím houby namočte a po dvou hodinách zpracujte podle receptu. Jednoduchým způsobem si můžete připravit koření z hub. Houby namelete a uskladníte buď samotné, nebo je můžete smíchat s nějakým kořením, jako je bazalka, majoránka, celer nebo bobkový list. Pro tuto příležitost se nejlépe hodí pestřec, klouzek nebo ryzec.



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.