Jak připravit pečené kaštany
Není to tak dávno, co jsme měli možnost ochutnat tuto pochoutku u nás poprvé. Před revolucí byla k dostání pouze v zahraničí a málokdo v Česku měl vůbec o její existenci tušení. Dnes si na ní v zimě můžeme pochutnat často, a to především díky tomu, že ji nabízejí stánkaři na vánočních trzích. Řeč je samozřejmě o pečených kaštanech. Jak si pečené kaštany připravit doma a náležitě si je vychutnat kdykoli během roku?
Plody kaštanovníku setého (nepleťte si s plody stromu jírovec maďal, kterému se u nás říká kaštan a jehož plody nazýváme kaštany!) v tuzemsku moc k vidění nejsou. Je tomu tak především proto, že v našich luzích a hájích tento strom přirozeně neroste. Pokud si tedy chcete pečené kaštany připravit, nezbývá vám, než vydat se do nejbližšího supermarketu, kde je téměř jistě seženete. Prodávají se na váhu a jejich cena se pohybuje kolem padesáti korun za kilogram.
Pečené kaštany - oblíbená a zdravá pochoutka
Pečené jedlé kaštany nejsou oblíbené jen pro svou vynikající chuť a vůni. Kromě toho totiž působí velmi příznivě na vlasy, kůži a proti únavě a stresu. Používají se jako prevence jaterních, respiračních a kardiovaskulárních chorob a také při poruchách krvetvorby. Používali je již staří Keltové, kteří tomuto stromu a jeho plodům přisuzovali léčivou sílu. Kromě pečení se z jedlých kaštanů připravuje vynikající krém, který slouží jako náplň cukrovinek nebo třeba palačinek.
Jak jedlé kaštany připravit k pečení?
Příprava jedlých kaštanů je velmi snadná. Koupené kaštany přebereme a očistíme. Poté nařízneme slupku každého kaštanu na vypouklé straně do tvaru písmene X, přičemž hloubka řezu by se měla pohybovat mezi dvěma až třemi centimetry (záleží na velikosti plodu). Dále postupujeme podle toho, jakým způsobem chceme pečené kaštany připravit.
Příprava pečených kaštanů na pánvi
Pečené kaštany připravujeme na středním ohni na pánvi s tlustým dnem. Jedlé kaštany vyskládejte do jedné řady, pokropte vodou a přikryjte pokličkou. Nezapomeňte je v průběhu neustále přehazovat, aby se nespálily a dobře propekly ze všech stran. Hotové jsou tehdy, když voní, jejich kůrka je správně nahnědlá a občas zasyčí. Doba přípravy zabere zhruba 5-10 minut. Na trhu existují také speciální pánve s velkými dírami na dně, které jsou určené přímo k přípravě pečených kaštanů.
Příprava pečených kaštanů v troubě
Pokud si chcete upéct jedlé kaštany v troubě, rozehřejte ji na 200 stupňů a kaštany vyskládejte v jedné řadě na plech řezem nahoru. Za 10-15 minut začnou skořábky hnědnout a praskat. Tak poznáte, že jsou kaštany hotové.
Nezapomeňte pečené kaštany podávat teplé a ve slupce (každý si je musí oloupat sám), protože brzy ztvrdnou a nedají se pak jíst.
Jaké jsou Vaše zkušenosti s kaštany?
Autor: Redakce PŽ
Mohlo by Vás také zajímat:
ZpětV létech 1959 až 1962 jsem se učil v Praze. S děvčaty jsme chodili po Vltavském nábřeží a v listopadu a v prosinci tam bylo několik prodejců jedlích kaštanů prodávali je krásně horké v pytlíku od novin, jedli jsme a bylo nám u toho krásně. Vím že i pozdějších létech jsme je měli doma v zimě. Takže i za socializmu byli, mimo jiné byl i Svatojánský chléb, taky mě jako dítěti chutnal. Od svého dětství jsem Svatojánský chléb neviděl.
V létech 1959 až 1962 jsem se učil v Praze. S děvčaty jsme chodili po Vltavském nábřeží a v listopadu a v prosinci tam bylo několik prodejců jedlích kaštanů prodávali je krásně horké v pytlíku od novin, jedli jsme a bylo nám u toho krásně. Vím že i pozdějších létech jsme je měli doma v zimě. Takže i za socializmu byli, mimo jiné byl i Svatojánský chléb, taky mě jako dítěti chutnal. Od svého dětství jsem Svatojánský chléb neviděl.
Dobrý den, koncem šedesátých a v sedmdesátých letech minulého století, když jsem byl jako kluk, jsme kaštany normálně pekli s dědou a babičkou a že by to byla až taková vzácnost nám fakt nepřipadalo. Prostě normál. Asi už tu dobu vůbec nepamatujete???!!!! Chutnájí nám. Mějte se fajn.
Pečené kaštany m ráda,nemíchejme sem politiku:)
Zdravim, mam navrh. Mozna by i ostatnim neskodilo zminit a ukazat jak ma zdavy plod vypadat. Koupil jsem v Albertu pul kila kastanu a po upeceni jsou vsechny v rezu dute a dutina ma hnedo cernou barvu. Je to normalni? Tyka se to vsech plodu. Chutove jsou v pohode, ale z jejich vzhledu mam pocit, ze jsou zkazene, jako vetsina potravin ktere jsem ten den Albertu nakoupil. Diky Petr
Moc děkuji díky vám jsem si na nich velmi pochutnala!! :)
Kupodivu tehdy nebyl problém kaštany koupit. Já jako dítě 80.let jsem kaštany znal jen z vyprávění rodičů.