Připravte si grog, punč nebo svařák

5.12.2009 | autor: Redakce PŽ

Připravte si grog, punč nebo svařák

Zimní večery jsou jako stvořené k posezení s přáteli nad sklenkou horkého nápoje. Pokud nechcete podávat čaj nebo kávu, ale přidat do pití kapku něčeho ostřejšího, můžete si dát například punč, svařák či grog. Jak tyto vynikající nápoje připravit?

V zimních měsících nepohrdne snad žádný člověk ani kouskem tepla navíc. V hospodách a restauracích se rapidně zvedá tržba za horké alkoholické nápoje. Proč si nějakou podobnou dobrotu nepřipravit i doma? Na rozdíl od restaurace můžete experimentovat a přidávat do nápoje různé druhy koření, alkoholu nebo i ovoce.

Grog

Nejjednodušší nápoj je bezesporu grog. Jednoduchý recept v sobě zahrnuje pouze vodu, rum, cukr a plátek citrónu. Proč ale troškařit? Vždyť i grog můžete ozvláštnit například rozinkami, hřebíčkem nebo skořicí. Zajímavou chuť získáte, pokud přidáte plátek pomeranče. Pokud by vám připadal tento nápoj příliš „rumový", můžete místo vody použít silný černý čaj. Pokud naopak neholdujete rumu, můžete místo něj použít griotku. Ta je sladší a chutnější, grog z griotky bude proto chutnat především dámám.

Svařák

Také svařené víno je velmi oblíbeným nápojem zimních měsíců. Zatímco v restauraci vám nejčastěji přinesou horké víno, do nějž ponoříte „čajový" pytlíček koření, připravit opravdu chutné svařené víno vyžaduje lepší přípravu. Na svařák můžete použít jak bílé, tak červené víno, které nalijete do hrnce. Nasypejte do něj skořici, hřebíček, rozinky a plátek pomeranče. Pokud chcete experimentovat, můžete přidat například sušené ovoce nebo zavařené třešně. Chcete-li se zahřát dvojnásobně, můžete do vína přidat ještě panáka rumu nebo medoviny. Uvidíte, že získaná chuť předčí vaše očekávání! Avšak pozor, v zimě stačí tohoto lahodného moku opravdu málo, abyste se začali cítit takzvaně společensky unavení.

Punč

Abyste připravili chutný punč, budete potřebovat víno, jablečný mošt, rum, med, citrónovou šťávu, jablko, skořici, hřebíček a badyán. Oloupejte jablko a dejte ho do hrnce. Přidejte ostatní suroviny kromě rumu, nechejte je zavařit a poté nechejte alespoň čtvrt hodiny vše louhovat. Nakonec přidejte rum a můžete punč podávat.

Kvalitní vína a destiláty nakoupíte na Alkohol.cz



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.