Prosciutto – vůně Itálie

14.3.2010 | autor:

Prosciutto – vůně Itálie

Slunná Itálie zásobuje celý svět výbornými gastronomickými pochoutkami s příchutí Středomoří. Přesněji řečeno představuje prosciutto (známé také pod jménem pršut nebo prošuto) výbornou šunku vyráběnou v celé oblasti Středozemního moře. Recept na původní italskou vepřovou pochoutku přebraly a do jisté míry upravily další národy, jako třeba Chorvati, Srbové, Španělé, Portugalci dokonce také Rumuni a Bulhaři. Výborný pršut je asi jedna z prvních věcí, které si asociujeme, slyšíme-li zmínku o letní dovolené. Tuto dobrotu je hřích neochutnat. Chcete se o pršutu dozvědět více?

Dědictví Keltů

Umění zpracování vepřového masa přinesly na území dnešní Itálie Keltské kmeny v době slavné Římské říše. Díky nim dnes Italové dokáží připravit vynikající šunku na množství způsobů a jsou pro mnohé jiné národy vzorem ve zpracovávání vepřového masa. Vždyť kdo by neznal například proslavený boloňský salám nebo parmskou šunku!

Výroba pochoutky

Pršut se tedy vyrábí z vepřového masa. Jedná se o sušenou kvalitní šunku, která se od té běžné liší jinou, výraznější chutí. Název této pochoutky pochází z italštiny a volně by se dal přeložit jako „zbaven vody“. Samotný název nám tak implikuje způsob výroby pršutu. Čerstvé a očištěné maso z vepřové kýty je nejprve několik týdnů až měsíců naloženo v solné nálevu. Následně se po dobu několika měsíců až let suší na dobře větraném místě. Díky neobvyklému procesu výroby se konečný produkt svou chutí výrazně liší od běžné šunky - a nutno dodat, že tato změna vám určitě zachutná! Na začátku procesu se používá jak syrové tak již předvařené vepřové maso, což dává vzniknout dvou základním variantám šunky – prosciutto cotto a prosciutto crudo.

Jak si prosciutto vychutnat

Samotní Italové připravují pršut nejčastěji s čerstvými fíky, s mozzarellou nebo se žlutým melounem. Výborný je také jen se zeleninovým salátem a pečivem. Variant podávání pršutu je nespočet a záleží také na vaší fantazii a náladě. Šunku můžete využít k přípravě obložených talířů, jednohubek, salátů nebo těstovin. V Itálii se často podávají kousky žlutého nebo oranžového melounu omotané plátkem pršutu, zeleninový salát se šunkou posypaný mozzarellou nebo parmazánem nebo se připravuje proslavená pizza s touto pochoutkou. Šunka má navíc natolik výraznou a ojedinělou chuť, že si ji rádi vychutnáte jen tak – samotnou.



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.