Vaříme zdravě - z jáhel

4.3.2009 | autor:

Vaříme zdravě - z jáhel

Pokud se alespoň minimálně zajímáte o zdravý životní styl, jistě vám neunikla poměrně rozšířená obilovina, ze které je možno tvořit desítky receptů na sladký i slaný způsob. Jáhly jsou loupaná žlutá zrnka prosa obecného – latnatého (Panicum miliaceum). V našem podnebném pásu se jedná o velmi rozšířenou obilovinu, která byla ale přivlečena z Asie díky kočovným kmenům před několika stovkami let. Naši předkové si na jáhlech rádi a často pochutnávali, protože se jednalo o levnou potravinu s vysokou výživnou hodnotou. A stejně tak si můžete na jídlech z jáhel pochutnat vy. Čím prospívají lidskému tělu a jak je připravovat?

Jáhly mají vysoký obsah minerálů (především zinku, fosforu, draslíku, hořčíku, železa a mědi), vitamínů (především skupiny B) a vlákniny, což z nich tvoří ideálního společníka pro všechny, kteří chtějí své tělo rozmazlovat zdravými pochoutkami. Obsahují vysoké procento křemíku, který posiluje a chrání zuby, nehty a vlasy. Díky množství železa jsou ideální také pro nemocné chudokrevností. Jsou vhodné pro osoby dodržující bezlepkovou dietu i pro alergiky. Působí také na zlepšení funkce organismu, pomáhají při vyčerpání a dodávají živiny pro správnou funkci žaludku, ledvin a slinivky břišní.

Způsob přípravy

Před samotným vařením byste měli ideálně jáhly spařit vroucí vodou. Pomáhá to odstranit hořkou chuť, kterou se tato žlutá zrnka mohou jinak vyznačovat. Vaří se v přiměřeném množstvím vody asi patnáct až pětadvacet minut, záleží na konkrétním druhu. A co z tohoto výživného zázraku můžete připravit? Budete se možná divit, ale z jáhel lze připravit široká paleta jídel, které obohatí váš obvyklý jídelniček. Kromě známé jáhlové kaše například karbanátky, placičky, knedlíky nebo nákypy. Jáhly také můžete ochutit různým kořením a podávat jako přílohu třeba k masu nebo zeleninové směsi. My máme pro vás jako tip výborný sladký jahelník.

Jahelník (pro 4 osoby)

Potřebujete: 300 gramů jáhel, 1 a ½ litru polotučného mléka, sůl, 300 gramů švestek (čerstvých, kompotovaných či sušených, jenž necháme nabobtnat ve vodě), 100 gramů cukru, 80 gramů tuku, 2 vejce, skořice nebo kakao dle chuti

Postup: Jáhly spaříme vroucí vodou a poté spolu s mlékem (1/8 litru si mezitím odstavíme na později), solí, kouskem tuku a trochou cukru pomalu uvaříme doměkka. Mezitím vymažeme pekáč a polovinu uvařených jáhel do něj rozvrstvíme, poklademe švestkami a posypeme směsí cukru a skořice. Poté překryjeme druhou polovinou jáhel. Ve zbytku mléka rozšleháme vejce a vzniklou směsí polijeme povrch jahelníku. Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme na střední stupeň, dokud není hotovo. Nejlepší je podávat ještě teplý, ale výtečně chutná i studený.
Extra tip: Do směsi ke švestkám můžeme přidat trochu rumu, oříšky nebo slunečnicová semínka. Švestky lze vyměnit za meruňky, broskve nebo jiné sezónní ovoce.
 



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.