Jak obelstít jarní únavu!

9.3.2009 | autor:

Jak obelstít jarní únavu!

Všichni to známe z vlastní zkušenosti. Za chvíli přijde čas, kdy roztaje všechen sníh a i dlouho očekávané sluníčko na nás konečně ukáže svou vlídnější tvář. S prvními jarními paprsky se zlepšuje naše náladu a i chuť něco podnikat, pouštět se do nových věcí. Ale ejhle! Velmi záhy zjistíme, že na nic nemáme sílu ani náladu, cítíme se bez energie a přemůže nás kdejaká lehká viróza. Jarní únava není žádnou výmluvou chronických lenochů, ale vědecky dokázaným fenoménem, se kterým měl tu čest určitě každý z nás. Jak tedy úspěšně proti jarní únavě bojovat či jak jí s úsměvem předcházet?

V první řadě je důležité si uvědomit, že jarní únava postihuje valnou většinu populace. Nejsme tedy na boj rozhodně sami a co víc, chytré hlavy již za ta léta vymyslely spoustu tipů a triků, jak se s tímto fenoménem efektivně vypořádat.

Jarní inventura

Stejně jako vaše auto potřebuje po čase do opravny na pořádnou inventuru, potřebuje i lidský organismus jednou za čas pořádně „promazat šrouby“. Ideálním obdobím je právě jaro, kdy je tělo unavené po dlouhé a chladivé zimě. Únava je projev nedostatku vitaminů, minerálů a živin, které je třeba doplnit.

Nadopujte se zejména vitaminy C a B1, které jsou nejlepšími pomocníky v boji s jarní únavou. Vitamin B je ne nadarmo nazýván nosičem dobré nálady. Jeho bohatým zdrojem je květák, chřest, kvasnice, ovesné vločky a játra. „Céčko“ zase hravě doplníte z citrusů, kysaného zelí, kiwi nebo paprik.

Také imunitní systém je po zimě značně oslaben, proto mu pomožte trochou železa. To najdete v listové zelenině, pažitce, petrželce a dokonce i v meruňkách. Únavu způsobuje také nedostatek zinku a hořčíku, které najdete v hořké čokoládě, dýňových semínkách, kakau a celozrnném pečivu.

Lehká strava vede

V jarním období nepřetěžujte organismus těžkými jídly, tělo má dost starostí samo se sebou a s „přepnutím“ na jarní období. Vybírejte proto lehčí masa (zejména ryby a kuřecí) doplněné kopci pestré zeleniny. Z obilovin a pečiva dejte přednost celozrnným variantám. Taková svíčková se šesti sice potěší vaše chuťové buňky, proti únavě vám však nepomůže, spíše naopak. 



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.