Podzimní období-čas zvýšit příjem vitamínů

18.9.2013 | autor: Marie Baxová

Podzimní období-čas zvýšit příjem vitamínů

Čas chřipkových epidemií se nezadržitelně blíží, a proto je dobré obrnit náš imunitní systém velkou dávkou vitamínů.

Ovoce plné vitamínů

Čerstvé ovoce a ovocné šťávy poskytují většinu denního příjmu vitamínu C, a to zejména ve formě citrusového ovoce jako jsou pomeranče, citróny, grapefruity a mandarinky, které jsou nejdůležitějším zdrojem tohoto vitamínu. Další druhy ovoce s vysokým obsahem vitamínu C jsou kiwi, jahody, maliny, černý rybíz, mango a papája.

Důležitá role ovoce v jídelníčku vyplývá i z toho, že obsahuje jak rozpustnou tak i nerozpustnou vlákninu, které jsou spojovány s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva, upravují krevní tlak a cholesterol. V lékárně si sice můžete koupit vitamínové doplňky, ale pravé ovoce vám nikdy nenahradí.

Dejte si čaj

Pití čaje neodmyslitelně patří k zimnímu období, a to je dobře. Nejen, že vás pěkně zahřeje, ale tělo nebude muset vydávat svojí energii, aby upravilo teplotu tekutiny.

Ideálním čajem je šípkový z rozdrcených šípků, který je plný vitamínu C. Užívá se jako prevence proti nachlazení a infekci. Jemnou chuť čaje můžete zvýraznit přidáním plátku citrónu. Čaj z lipového květu uklidňuje a snižuje teploty vyvolané nachlazením a chřipkou. Čaj z květu černého bezu pomáhá při chřipce, nachlazení a bolestech vedlejších nosních dutin. Je protizánětlivý a podporuje pocení. Je vhodný i při kašli. Tyto čaje jsou blahodárným lékem při nachlazeních, ale zároveň jejich pravidelným užívám zvýšíte prevenci těchto nemocí. Nic nezkazíte, když si do každého šálku přidáte lžičku medu.



Autor: Marie Baxová

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.