Zelený čaj – všelék?

10.4.2009 | autor:

Zelený čaj – všelék?O tom, že pití zeleného čaje je zdraví prospěšné, byly napsány již stovky řádků. Podle odborníků je zelený čaj vhodnější pro tělo než káva a zároveň má nejvíce pozitivních účinků ze všech druhů čajů. Pojďme se tedy podívat, proč je dobré zelený čaj pít, jakým neduhům můžete jeho pravidelnou konzumací předejít a co všechno pomáhá léčit!

Výroba zeleného čaje

Čajové lístky se sklízejí z rostliny známé jako čajovník. Jeden takový čajovník produkuje čaj přibližně třicet až sto let. Čaj se pěstuje v mnoha zemích, například v Asii, Africe, Jižní Americe, Indonésii a Malajsii. Co se týče samotné výroby zeleného čaje, nepodléhá proceduře fermentace, jak je tomu například u jeho černého protějšku.

Zelený čaj se připravuje zpravidla ve formě nálevu. Ten má světle žlutou až zelenou barvu a vyznačuje se mírně nahořklou chutí. Nejdříve se voda zahřeje k varu a poté se nechá zchladnout na asi sedmdesát stupňů celsia. Délka louhování se pohybuje od jedné minuty do tří minut, záleží na konkrétním typu čaje. U zelených čajů je možno použít i více nálevů.

Zelený čaj léčí

Zejména v posledních letech si zelený čaj vysloužil značnou popularitu, a to nejen díky své lahodné chuti, ale také díky zázračným účinkům, které mu bývají připisovány. Asi je vám již známo, že zelený čaj obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálních látek, tříslovin a aminokyselin, které v kombinaci s povzbuzujícím kofeinem tvoří ze zeleného čaje léčivou pochoutku.

Mezi nejvýraznější účinky tohoto všeléku patří psychické a fyzické povzbuzení, zlepšení nálady, pozitivní vliv na kvalitu spánku a termoregulaci organismu. K tomu působí proti vysokém krevnímu tlaku a vysokému cholesterolu. Rovněž snižuje hladinu cukrů a tuků v krvi, netoxikuje, zabraňuje alergickým reakcím, léčí dýchací a plicní potíže, působí močopudně. Mimo jiné pomáhají lístky zeleného čaje v redukci, respektive udržování hmotnosti. Má také antibiotické účinky a působí proti různým druhům virů a bakterií. K tomu má pozitivní účinky na zuby a dokonce na srdce. Vysoké procento odborníků je dokonce přesvědčeno, že pitím zeleného čaje můžeme bojovat proti nádorům a dokonce proti rakovině. Při boji s nádory pracuje rostlinná látka EGCG, která může v kombinaci s jinými koncentráty obsaženými v zeleném čaji zabraňovat růstu nádorů v játrech, žaludku, slinivce, jícnu a dokonce v prsech. Zároveň zabraňuje šíření metastáz v těle, zabraňuje srážení krve a pomáhá omezit riziko infarktových onemocnění.

Tak co myslíte, můžeme zelený čaj považovat za všelék?



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.