Život bez mléka. Jaké jsou alternativy mléčných výrobků?

5.10.2011 | autor: Redakce PŽ

Život bez mléka. Jaké jsou alternativy mléčných výrobků? Intolerance laktózy a alergie na mléko jsou neduhy sužující čím dál větší skupinu populace. Znáte někoho ve svém okolí s tímto problémem? Intolerance laktózy je zapříčiněná nedostatkem enzymu laktáza, která rozkládá mléčný cukr. Alergie na kravské mléko je imunitní odezvou organizmu na mléčné bílkoviny. Rozdíl je v příčině onemocnění, ale výsledek obdobný. Lidé trpící těmito obtížemi se vyhýbají všem produktům z kravského mléka, tedy i kysaným nápojům, jogurtům, sýrům a dalším.

Někteří lidé trpící intolerancí či alergií považují svou nemoc za utrpení a velmi těžce nesou, že už se nikdy zhluboka nenapijí vychlazeného mléka, neochutnají smetanovou chuť vanilkové zmrzliny a do konce života se musí zříci tisíců lahodných chutí sýrů z celého světa. Setkala jsem se ale i se slečnou, která tvrdila, že alergie na laktózu pro ni není vůbec žádným omezením, naopak. Život bez mléčných výrobků jí naprosto vyhovuje, a navíc byla přesvědčená, že se stravuje daleko zdravěji, než kdykoliv předtím. Jedním z příjemných vedlejších efektů této diety pro ni byl totiž i fakt, že se jí konečně podařilo shodit přebytečná kila, která již léta nešla dolů.

Místo mléka rostlinná náhrada


Když jsem se jí zeptala, zdali jí alespoň některé mléčné výrobky nechybí, odpověděla, že za ty, které k životu opravdu nutně potřebovala, si našla vynikající rostlinnou alternativu. Ze zvědavosti jsem se na její radu šla podívat do krámku zdravé výživy a nestačila se divit. Vegani a lidé trpící intolerancí čí alergií si mohou dnes vybrat z široké nabídky rostlinných náhražek za sýry, jogurty, smetanu, mléko atd. Rostlinné sýry v mnoha různých příchutích se vyrábějí buď ze sójové, nebo hrachové bílkoviny.

Rostlinných alternativ mléka je nespočet a vy si můžete vybrat, zdali dáte přednost sójovému, rýžovému, ovesnému, jáhlovému mléku nebo mléku z kamutu, prastaré odrůdy pšenice. Také mezi smetanami již můžete směle vybírat mezi alternativami ze sóji, rýže, ovsa, nebo dokonce mandlí. Pokud ve vás hlodá malý červíček zvědavosti už teď, koukněte sem, tady jsem našla opravdu široký výběr. Možná to někomu zní trochu divoce dát si ranní müsli s rýžovým mlékem, k obědu brambory zapékané se sójovým sýrem a k večeři dýňovou krémovou polévku s ovesnou smetanou. Vegan by vám ovšem vysvětlil, že tento způsob stravování je pro vás daleko zdravější. Také ušetříte život nevinného zvířete a navíc snižujete svojí uhlíkovou stopu. Co je tím míněno?

Co je to uhlíková stopa?


Horkým tématem diskuzí na téma ekologie je nejen mezi vegetariány a vegany světová nadspotřeba živočišných výrobků a s tím související týrání zvířat chovem v nevhodných podmínkách průmyslových velkochovů. Vedlejším efektem těchto chovů je navíc únik nadměrného množství plynu metanu, který je momentálně jedním z nejobávanějších skleníkových plynů. Výrobce rostlinných bionápojů Provamel, firma Alpro, podporuje mnoho výzkumů a bádání, jak by bylo možné tento trend zvrátit. Mimo jiné zjistili, že ozónovou díru, která je způsobena právě skleníkovými plyny, mají z 30% na vině právě naše stravovací návyky.

Například kdyby po dobu jednoho roku každý Evropan pouhý jeden den v týdnu vynechal ze svého jídelníčku všechny živočišné produkty, znamenalo by to úsporu 40 miliónů tun CO2 vypuštěného do vzduchu. To je větší objem CO2 než by vydala fronta aut stojící v řadě okolo celé planety Země. Vy, kteří si již nemůžete vybrat a kvůli intoleranci či alergii jste se většiny živočišných produktů vzdali, buďte na sebe pyšní. Vaše uhlíková stopa se významně snižuje a vy se podílíte na záchraně životního prostředí. A my ostatní? Jeden den v týdnu přeci není nic hrozného, co myslíte? Já už jsem například vyzkoušela svůj oblíbený jahodový koktejl místo s mlékem s ovesným nápojem a bylo to bez přehánění vynikající!

Foto: www.medial.cz

Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář
Hodnocení: 0
Vložil: zpěvačka Janísek Neregistrovaný | 2011-10-12 11:24:42
Mlíko jsem jeden čas vůbec nepila a bylo mi asi líp. Protože jsem četla že odvápňuje kosti a přitom se pije právě kvůli vápníku, tak je to strašnej podvod na lidi. Zvlášť nízkotučný varianty všeho z mlíka jsou svinstvo. A zahleňuje. Dřív jsem zpívala a když jsem přestala pít mlíko, hnedka se mi zpívaůlo líp.
Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.