Glykemický index aneb Jděte na to chytře

2.6.2009 | autor:

Glykemický index aneb Jděte na to chytře

Pokud zvažujete odlehčení jídelníčku a redukci nějakých těch kil, měli byste se určitě informovat o glykemickému indexu. Proč? Může vám totiž ve vaší „dietě“ pomoci a uchránit vás od pocitů vlčí hladu a nájezdů na ledničku.

Co je to glykemický index

Glykemický index (GI) v podstatě udává schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu cukru v krvi. Vychází se z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Glukóza je rafinovaným cukrem, který se do krve rozpouští nejrychleji. Čím vyšší hodnotu daná potravina má, tím rychleji a více se po její konzumaci zvýší hladina cukru v krvi a tím dříve se dostaví hlad. A mnoho z vás, kteří již někdy zkoušeli hubnout, bude jistě souhlasit s tím, že právě pocit hladu je jedním z příčin přejezení či porušení diety. Proto na to jděte příště chytře – s glykemickým indexem potravin. Zařadíte-li do své stravy co nejvíce potravin s nízkými hodnotami na glykemickém žebříčku, zatočíte s pocity hladu a hubnutí vám půjde snáz. Navíc i náhlé chutě „na něco dobrého“ se u vás budou projevovat podstatně méně, dáte-li na glykemický index.

Celozrnné lépe než bílé

Pro ideální hubnutí je důležité snížit příjem sacharidů s vyšším GI ve prospěch bílkovin nebo sacharidů s nižším GI. Rozhodně se snažte vybírat si potraviny s glykemickým indexem nižším než 55. Ideální jsou tedy bílkoviny, celozrnné produkty, luštěniny a zelenina. A pokud už si vyberete nějakou pochoutku s vyšším GI, doplňte jí potravinami s nižší hladinou – celková hodnota GI tak klesne a vy nedostanete hned hlad. Například když už musíte nutně mít třeba pizzu, doplňte jí zeleninovým salátem, k cereáliím přilijte mléko a tak dále.

Glykemický index některých potravin si můžete zkontrolovat zde:

Pivo 110

Glukóza 100

Smažené hranolky 95

Bramborová kaše 90

Předvařená rýže 90

Med 90

Corn flakes 85

Bageta 85

Chipsy 80

Meloun vodní 75

Sladké cereálie 70

Čokoládová tyčinka 70

Kukuřice 70

Coca cola 70

Nudle, ravioly 70

Celozrnný chléb 65

Brambory vařené ve slupce 65

Palačinka pohanková 50

Rýže tmavá natural (hnědá) 50

Špagety vařené al dente 45

Hroznové víno 40

Chléb žitný celozrnný 40

Těstoviny celozrnné 40

Mrkev syrová 35

Jogurt, pomeranč, hruška, fík, sušené meruňky 35

Mléko, broskev, jablko, čočka, cizrna, fazole 30

Čokoláda hořká 70 % kakaa 22

Sója (vařená) 20

Ořechy vlašské 15

Česnek, cibule, zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice a jiné 10 



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.