Glykemický index aneb Jděte na to chytře
Pokud zvažujete odlehčení jídelníčku a redukci nějakých těch kil, měli byste se určitě informovat o glykemickému indexu. Proč? Může vám totiž ve vaší „dietě“ pomoci a uchránit vás od pocitů vlčí hladu a nájezdů na ledničku.
Co je to glykemický index
Glykemický index (GI) v podstatě udává schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu cukru v krvi. Vychází se z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Glukóza je rafinovaným cukrem, který se do krve rozpouští nejrychleji. Čím vyšší hodnotu daná potravina má, tím rychleji a více se po její konzumaci zvýší hladina cukru v krvi a tím dříve se dostaví hlad. A mnoho z vás, kteří již někdy zkoušeli hubnout, bude jistě souhlasit s tím, že právě pocit hladu je jedním z příčin přejezení či porušení diety. Proto na to jděte příště chytře – s glykemickým indexem potravin. Zařadíte-li do své stravy co nejvíce potravin s nízkými hodnotami na glykemickém žebříčku, zatočíte s pocity hladu a hubnutí vám půjde snáz. Navíc i náhlé chutě „na něco dobrého“ se u vás budou projevovat podstatně méně, dáte-li na glykemický index.
Celozrnné lépe než bílé
Pro ideální hubnutí je důležité snížit příjem sacharidů s vyšším GI ve prospěch bílkovin nebo sacharidů s nižším GI. Rozhodně se snažte vybírat si potraviny s glykemickým indexem nižším než 55. Ideální jsou tedy bílkoviny, celozrnné produkty, luštěniny a zelenina. A pokud už si vyberete nějakou pochoutku s vyšším GI, doplňte jí potravinami s nižší hladinou – celková hodnota GI tak klesne a vy nedostanete hned hlad. Například když už musíte nutně mít třeba pizzu, doplňte jí zeleninovým salátem, k cereáliím přilijte mléko a tak dále.
Glykemický index některých potravin si můžete zkontrolovat zde:
Pivo 110
Glukóza 100
Smažené hranolky 95
Bramborová kaše 90
Předvařená rýže 90
Med 90
Corn flakes 85
Bageta 85
Chipsy 80
Meloun vodní 75
Sladké cereálie 70
Čokoládová tyčinka 70
Kukuřice 70
Coca cola 70
Nudle, ravioly 70
Celozrnný chléb 65
Brambory vařené ve slupce 65
Palačinka pohanková 50
Rýže tmavá natural (hnědá) 50
Špagety vařené al dente 45
Hroznové víno 40
Chléb žitný celozrnný 40
Těstoviny celozrnné 40
Mrkev syrová 35
Jogurt, pomeranč, hruška, fík, sušené meruňky 35
Mléko, broskev, jablko, čočka, cizrna, fazole 30
Čokoláda hořká 70 % kakaa 22
Sója (vařená) 20
Ořechy vlašské 15
Česnek, cibule, zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice a jiné 10
Autor: Redakce PZ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.