Cibule-nepostradatelný pomocník a mocný všelék

2.8.2013 | autor: Marie Baxová

Cibule-nepostradatelný pomocník a mocný všelék

Někdo jí nemůže ani cítit a někteří si bez ní vaření nedokáží představit. Cibule je základem mnoho pokrmů, kterým dodává typickou vůni a mírnou ostrost. Ale je i jedinečná pro své antibakteriální účinky.

Jak pomáhá?

Cibule není jen lahodná ingredience ale velmi blahodárně působí na vaše zdraví.

Konzumace syrové cibule snižuje hladinu cholesterolu v krvi, protože cibule zvyšují speciální molekuly, které pomáhají odplavovat cholesterol z tělních tkání. Cibule ať už syrová nebo vařená, chrání krev před škodlivými účinky mastných jídel. Rovněž obsahuje látku, která pomáhá snižovat srážlivost a může zvýšit proudění krve. Chrání tedy před oběhovými chorobami, jako jsou onemocnění koronárních cév, trombózy, mrtvicí a špatným oběhem.Je také ověřeným lékem proti chřipce a kašli. Cibulový čaj s medem vás nejen zahřeje ale i pomůže odstranit bacily. Cibulová šťáva s cukrem pomůže proti zahlenění a dráždivému kašli. U citlivých jedinců může však vyvolávat alergii a někteří ji nekonzumují kvůli nepříjemnému zápachu z úst.

Pomocníkem v kuchyni

Cibule stejně jako česnek patří do čeledi liliovitých a k nám dorazila z Asie. Má mnoho odrůd, které se liší tvarem, svojí řízností a sladkostí. 

  • Červená cibule, banánová šalotka, perlovka, šalotka, hnědá anglická cibule, španělská cibule, jarní cibulka a bílá cibule

Cibule je základem gulášů, polévek, omáček a jíšek. Přidává se do luštěnin, špenátu, zelí. Syrovou pak přidáváme do salátů a k uzeninám.

Zajímavost: V anketě o nejlepší vůni v kuchyni vyhrála vůně smažené cibulky.

Hospodyně často trápí krájení cibule a následný pláč. Existuje spousty typů, jak tomu předejít. Zde jsou nějaké.

  • dýchejte při krájení pouze pusou
  • nůž před krájením ponořte do vlažné vody
  • cibuli dejte na chvilku do mrazáku
  • spařte cibuli horkou vodou
  • chraňte si oči brýlemi

Výborná cibulová omáčka

Budete potřebovat:

  • 2 větší bílé cibule
  • tuk
  • hladkou mouku na zaprášení
  • vývar nebo vodu
  • 2 žloutky
  • 50g másla
  • sůl a pepř

Cibuli nakrájejte a osmažte na tuku do zlatova. Zaprašte moukou a udělejte jíšku, kterou zalijete vývarem nebo vodou. Osolte, opepřete a nechte 10 minut povařit. Přidejte máslo a omáčku rozmixujte. Během mixování přilijte žloutky.

Omáčka se hodí k těstovinám, bramborám i knedlíku a k jakémukoliv masu i rybě.

Dobrou chuť.



Autor: Marie Baxová

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.