Recepty: upečte si pizzu Margheritu!

15.2.2012 | autor: Redakce PŽ

Recepty: upečte si pizzu Margheritu! Pizza. Její kolébkou je Neapol a kdybychom chtěli ochutnat historicky první pizzu, museli bychom pro ni až do 17. století. Byla to tehdy kulatá chlebová placka upečená v peci a ochucená česnekem, sádlem a hrubou solí. Brzy přišla na svět pizza s malými rybičkami, pak pizza se strouhaným sýrem, sádlem a bazalkou.

Až o dvě stě let později následovala pizza s vyhlášenou mozzarellou na povrchu, rozpuštěnou žárem pece a kombinovanou s rajčaty a bazalkou. Roku 1873 byla v Neapoli otevřena první pizzerie, o 22 let později byla otevřená první pizzerie v Americe.

Pizza na počest královny


Snad vůbec nejznámější je pizza „Margherita". Poprvé byla představena 11. června 1889. Neapolský výrobce pizzy Raffaele Espozito spolu se svou ženou Rosou Brandiovou byli pozváni do královského sídla Capodimonte a don Raffaele byl požádán, aby pro mladou královnu Markétu (Margheritu) Sovojskou připravil nějakou specialitu. Don Raffaele pochopitelně zvolil pizzu a nahradil do té doby používaný tvrdý sýr měkkou bílou mozzarellou a k ní přidal čerstvě natrhanou zelenou bazalku a červená rajčata. A tak vytvořil pochoutku v barvě italské vlajky na počest královny.

Recept na základní těsto na pizzu


500g hladké mouky, 25g droždí, 2 lžíce olivového oleje, půl lžičky soli a špetka cukru

Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, 2 šálky vlažné vody a trochu mouky. Promícháme a v teple necháme vzejít (cca 15 minut). Přisypeme zbývající mouku, sůl a přidáme olej. Vypracujeme hladké těsto a v teple necháme kynout. Poté rozdělíme na 4 díly, každý vyválíme a vytáhneme do tvaru tenké placky s vyššími okraji. Dle druhu pizzy navrstvíme náplň a pak pečeme v předehřáté troubě.

Recept na základní rajskou omáčku na potření pizzy

2 cibule, 5 rajčat, 3 lžíce rajského protlaku, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 1 polévková lžíce nasekané čerstvé bazalky, mletý pepř, sůl

Nadrobno nakrájíme cibuli, jemně nasekáme oloupaná rajčata, přidáme vše ostatní a na pánvy podusíme na oleji v základní hustou omáčku.

Pizza Margherita


500g základního těsta na pizzu, 300g rajčat, 2 mozzarelly, základní rajská omáčka, bazalka, olej, sůl

Z těsta vyválíme a vytvarujeme čtyři kulaté placky a potřeme základní omáčkou. Oloupaná rajčata nakrájíme na kolečka a rozložíme na pizzu. Na mě pak plátky mozzarelly a posypeme bazalkou. Pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 250°C.

(čerpáno z knihy Italská kuchařka od Pavla Martina)


Marie Skalická
Foto:foodspeople.com

Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.