Česnek- nejlepší lék i prevence proti virózám
Někomu nevadí, někdo ho nemůže ani cítit. To nic nemění na tom, že je česnek zázračný a pomáhá proti řadě nemocem.
Hlavičku česneku a její malé stroužky známe opravdu všichni. Je vyhledávaný v kuchyni pro dochucení mnoho jídel, od pomazánek, polévek, salátů až po maso a ryby. Česnek má však hlavně účinky na naše zdraví. Obsahuje vitamíny A, C a B a minerální látky jako je vápník, selen a jód.
Považuje se za přírodní antibiotikum a má protivirové a antibakteriální účinky. Syrový česnek uvolňuje rýmu, ucpaný nos a pomáhá proti bolesti v krku. Při denní konzumaci pomáhá snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Mnoho lidí odpuzuje hlavně jeho zápach nebo přesněji zápach z úst po jeho požití, proto konzumaci česneku odmítají. U některých jedinců může dokonce česnek způsobovat migrénu. Česnek, byť je velmi zdraví může při větším množství způsobit bolesti břicha a nadýmání.
Nejvíc vitamínů obsahuje česnek syrový než vařený, ale ne vždy je možné konzumovat česnek v syrovém stavu. Česnek nejvíce známe z česnekové pomazánky, třený na topinkách, česnekové polévce nebo naložený v oleji a bylinkách. Dnes si můžeme zakoupit i tablety obsahující česnek jako doplněk stravy.
V naší republice česnek zakoupíme ve všech supermarketech. Tento česnek je nejčastěji dovezený z Číny. V posledních letech se stále více lidí vrací k českému česneku, který je oblíbenější pro svoji výraznější chuť.
Autor: Marie Baxová