Superpotraviny aneb fenomén, který chutná

31.3.2020 | autor: Redakce PŽ

Superpotraviny aneb fenomén, který chutná

Superfoods nebo superpotraviny. Každý z nás se s tímto označením už jistě setkal. Avšak, co jsou to superpotraviny, proč jsou tak prospěšné pro naše zdraví, a jak je můžeme využít v běžném životě? Dnes si probereme fenomén potravin, které jsou skloňované ve všech pádech a všech jazycích. Jde o superpotraviny.

Co je to vlastně superpotravina? Superpotravina nemá žádnou ustálenou definici. V souhrnu bychom mohli říci, že jde o označení potravin s vysokým podílem zdraví prospěšných látek, tedy vitamínů, minerálů, antioxidantů, ale třeba i chlorofylu nebo aminokyselin. Někteří zlí jazykové tvrdí, že pojem „superpotravina“ je pouhým marketingovým či obchodním tahem.

Ať už je název jenom reklamou nebo bližším označením, tak obsah těchto potravin je nezpochybnitelně zdravý, výživný a chutný. Pojďme se nyní podívat, jaké superpotraviny jsou k dostání v našich obchodech, a to nejenom v těch se zdravou výživou.

Mezi tyto potraviny řadíme například červenou řepu, kustovnici čínskou, mladý ječmen, chlorellu, konopná či lněná semínka, zázvor, avokádo, kiwi nebo borůvky. Pojďme si nyní představit některé z těchto superpotravin.

Chlorella je smaragdově zelená řasa právem označovaná za zelenou superpotravinu. Zvláště v období nastupujícího jara má pro náš organismus nezastupitelnou roli, která spočívá v očistě našeho těla. Po náročném podzimním a zimním období potřebuje naše tělo jarní detoxikační úklid. A právě chlorella nám může pomoci se zaneseným organismem.

V dnešní době jsme vystaveni působení bakterií, virů, těžkých kovů, a toxinů více než kdy jindy. Přitom si to vůbec nemusíme uvědomit. Tyto látky se skrývají v potravinách, v ovzduší, ve vodě, v kosmetice nebo oblečení. Detoxikovat náš organismus je tak nutností.

Chlorella, která na sebe dokáže tyto toxiny vázat, nám pomůže s úpravou střevní mikroflóry, což je pro proces očisty našeho těla mimořádně důležité. S trochou nadsázky bychom mohli říct, že chlorella je jako kartáček. Nečistí zuby, ale střevní stěny.

Po této detoxikaci potřebuje naše tělo znovunastartovat ztracenou energii. S tím nám pomůže mladý ječmen, další superpotravina, kterou si dnes představíme. Již naši předkové před několika tisíci lety věděli, jaká je síla mladého ječmene. Tuto potravinu používali, stejně jako my dnes, k doplnění vitamínů, minerálů, antioxidantů, aminokyselin či vlákniny.

Mladý ječmen je bohatý na vitamín A, vitamíny řady B, vitamíny C, E, K. Vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek nebo železo slouží k posílení našeho imunitního systému. V mladém ječmeni však nalezneme také ohromné množství chlorofylu neboli zeleného barviva, které pomáhá našemu tělu s bojem proti volným radikálům. Jistě využijeme i protizánětlivé vlastnosti chlorofylu. Mimo to je chlorofyl označován jako přírodní antibiotikum.

Zcela záměrně jsme dali tyto dvě superpotraviny k sobě. Tyto potravinové doplňky se v ochraně našeho organismu doplňují a spolupracují. Díky propojení chlorelly a mladého ječmene tak nejenomže ochráníme naše tělo od toxinů, bakterií a virů, ale dodáme mu i energii, tolik potřebnou ke zvládnutí nástrah každodenního života.

Vyzkoušejte na vlastní kůži dvojitou dávku superpotravin. Začněte ihned!



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.