Vychutnejte si kouzlo čaje...

26.1.2012 | autor: Redakce PŽ

Vychutnejte si kouzlo čaje...Pochází z Číny, v létě osvěží, v zimě zahřeje, má spoustu variací a chutí a obsahuje kofein. Ano, správně, je to čaj. V Evropě je známý teprve několik set let, podle legendy je však v Číně známý už asi pět tisíc let. Tehdy prý sám čínský císař Šen-mung (mimo jiné i výborný léčitel) náhodou objevil využití čajových lístků k přípravě lahodného nápoje. Zrovna převařoval velmi znečištěnou vodu, aby se mohl napít, když mu několik lístků čajovníku spadlo do této vody. Nejdříve se sice rozzlobil, ale když se snažil lístky z vody vytáhnout, byl okouzlen krásnou vůní.

Čaj se vyrábí z listů čajovníku a podle stupně oxidace se dělí do čtyř základních skupin.

Bílý čaj - listy čajovníku se rovnou suší, neprochází oxidací. Keře čajovníku se často pěstují zastíněné, aby měli co nejmenší obsah chlorofylu v listech. Bílý čaj má povzbuzující účinky pro metabolismus a tím podporuje i hubnutí.

Zelený čaj - neprochází oxidací a bývá sušený teplem, aby lístky nezčernaly.

Polozelený čaj - lístky při tomto způsobu zpracování projdou oxidací, ale jen krátce. Tyto čaje tvoří přechod mezi zelenými a černými čaji.

Černý čaj - lístky se mechanicky naruší a oxidace se nechá proběhnout celá.

Pečený čaj pro zahřátí


V posledních letech stoupá obliba pečeného čaje. Jistě, co člověk to názor a mohli bychom dlouze diskutovat o pojmenování „čaj", ale pojďte si radši vyzkoušet recept. Potřebujeme 2 kg bobulovitého ovoce (např. černý či červený rybíz, maliny nebo ostružiny), 2 kg cukru, 3 kolečka citronu nakrájená na kostičky, lžičku skořice, 4 hřebíčky a 125 ml rumu. Vše dáme do pekáčku a pečeme asi tak 30 minut na 200 stupňů. Horkou směs naplníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Tak máme čaj připravený k použití anebo uskladnění. Stačí dát 2 lžičky do hrnku a zalít horkou vodou. Perfektně zahřeje.

Ledový čaj pro osvěžení

Potřebujeme 5 sáčků kvalitního čaje dle chuti, 1,5 l neperlivé vody, 10 kostek ledu a jeden citron. Do přiměřeně velkého džbánu dáme kostky ledu, přidáme sáčky s čajem a zalijeme neperlivou studenou vodou. Omyjeme citron a pokrájíme na kolečka. Přidáme také do džbánku. Pokud chceme mít čaj oslazený, přisypeme cukr. Necháme louhovat 20 minut a ledový čaj je hotov.

Marie Skalická



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.