Makrobiotická dieta. Jaké jsou její výhody a nevýhody?
Tato forma diety a způsobu stravování je velice populární. Má své výhody ovšem ale i nevýhody. Přečtěte si více o makrobiotickým jídelníčku.
Makrobiotika je životní filozofií pocházející z Tibetu. Řídí se dvěma principy jin a jang, které jsou dva druhy energie a makrobiotický přístup říká, že tyto energie jsou stejně zastoupeny i v jídle. Tyto dva zdroje energie jing a jang by měli být v rovnováze a tím se nastolí i psychická a fyzická rovnováha člověka.
Potraviny jin
ovoce, sója, ořechy, tvaroh, kefír, bylinné a ovocné čaje
Potraviny jang
Potraviny jang se dělí na dvě skupiny, mírné kde patří ryby, sýry, polévky, česnek, sušené ovoce a některé druhy zeleniny.
Druhou skupino jsou potraviny extrémního jangu mezi které patří červené maso, zvěřina, vejce, pečená s smažené strava.
Makrobiotická dieta je nízkokalorická. Dodává tělu jen málo nasycených tuků a hodně vlákniny, a proto snižuje nebezpečí obezity, vysokého cholesterolu a vysokého krevního tlaku.
Extrémní forma makrobiotické stravy neobsahuje dostatek vitamínů a minerálních látek. Významný je zejména nedostatek vitaminu B12, nezbytného pro zdravý nervový systém, krvetvorbu a vstřebávání vitamínu D. Nedostatek železa a vitamínu B12 může vést k chudokrevnosti a proto je vhodné při tomto způsobu stravování používat i vitamínové doplňky. Makrobiotická strava není vhodná pro těhotné a kojící ženy a pro malé děti, u kterých může způsobit podvýživu a zpomalit růst.
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.